Image Alt

Organizacione jedinice

Gradska Biblioteka i čitaonica

Gradska biblioteka u Kotoru osnovana je 1952. godine kao samostalna ustanova kulture. U maju 1964. godine pripojena je Centru za kulturno-prosvjetnu djelatnost, današnjem Kulturnom centru “Nikola Đurković” Kotor u čijem je sastavu kao organizaciona jedinica još uvijek.
Biblioteka se nalazi u Starom gradu, na Pjaci od kina i otvorena je radnim danima od 8 do 20 sati i subotom od 8 do 12 sati.

Gradska biblioteka i čitaonica Kotor jeste opštinska javna biblioteka koja je nosilac i središte bibliotečko-informacione djelatnosti u opštini. Primjenom savremenih tehnologija u oblasti bibliotečkog poslovanja, korišćenjem štampanih i elektronskih resursa i stručnim radom osoblja, Biblioteka se razvija kao informacioni, obrazovni i kulturni centar u svojoj sredini. Takođe, može se pohvaliti i izuzetno sadržajnim kulturnim programom koji obuhvata promocije, književne večeri, predavanja, tribine, radionice i slično.

Cjelokupna građa Gradske biblioteke i čitaonice podijeljena je u sljedeće fondove i zbirke:

 • Opšti fond;
 • Zavičajni fond;
 • Referalna zbirka;
 • Zbirka stare i rijetke knjige;
 • Zbirka periodike;
 • Fond knjiga za djecu;
 • Fond knjiga za mlade.

Biblioteka svojim korisnicima stavlja na raspolaganje čitaonicu sa 20 mjesta, kao i korišćenje interneta. U čitaonici  se redovno organizuju radionice, predavanja i razni drugi sadržaji za djecu i mlade koje osmišljavaju i vode zaposleni u Biblioteci.
Biblioteka ima razvijenu izdavačku djelatnost i redovno radi na obnavljanju fondova.

Gradska biblioteka i čitaonica Kotor posjeduje svoju prezentaciju na internetu; sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor – gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor/JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Dubrovačke knjižnice sa partnerima NVO Prostory iz Podgorice i Ogrankom Matice hrvatske iz Dubrovnika. Projekat (2010/2011) je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska – Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.  

Kino ``Boka``

Nalazi se u nekadašnjoj crkvi Gospe od anđela koje još od austrougarskog perioda više nije crkva već je korištena kao vojna zgrada, a zatim je postala jedna od najstarijih bioskopa u regiji.

Opremljen dolbi stereo-sistemom i novim sjedištima, jedan od 3 najmodernija bioskopa u Crnoj Gori.

Nakon unapređivanja opreme Kino je postao kvalitetniji ambijent kako za bioskopske projekcije tako i za predavanja, književne večeri, seminare i ostale sadržaje.

Gradska Galerija

Gradska galerija Kotor se nalazi u prizemlju nekadašnjeg ženskog franjevačkog samostana, u kome je već početkom 16. vijeka uspostavljen institut za obrazovanje djevojaka iz plemićkih porodica. U tom prostoru i pod ovim imenom, Galerija radi od novembra 2005. godine.

U Gradsku galeriju može se ući sa Pjace od kina, malog trga sa velikim stablom topole starim oko 300 godina, ali i sa glavnog trga, odmah iza sat kule. Ulazeći sa ove strane, prolazi se kroz neveliko dvorište, ukrašeno kamenim skulpturama nastalim na Vajarskoj koloniji Grbalj, koja se u organizaciji ove Galerije održala 2008. godine.

Gradska galerija Kotor je žirirani izložbeni prostor u kojem se izlažu djela domaćih i stranih savremenih likovnih umjetnika.

Program Galerije aktivno prati aktuelna dešavanja na likovnoj sceni, kroz organizovanje samostalnih, kolektivnih, retrospektivnih i tematskih  izložbi, kustoskih projekata, multimedijalnih prezentacija, predavanja i razgovora. Gradska galerija Kotor je dostupan, komunikativan prostor namijenjen razumijevanju i izgradjivanju aktivnog odnosa shvatanja i prihvatanja savremene umjetnosti.

Gradska galerija od prošle godine organizuje i likovni festival na otvorenom, Festival svjetlosti ,,Zasjaće palaci’’. Svjesni činjenice da se postepeno runi nekada brojna likovna publika, odlučili smo da izađemo iz prostora Galerije i osmislili ovaj Festival kao svojevrsne likovne izložbe na otvorenom, sa željom da iskoristimo izvanrednu i neponovljivu scenografiju Kotora za promovisanje, afirmaciju i popularizaciju likovne umjetnosti. Festival podrazumjeva desetominutne samostalne audio-vizuelne prezentacije  akademskih likovnih umjetnika, koje  se projektuju na fasade zgrada i bedeme Starog grada.

Konkurs za izlaganje u Gradskoj galeriji je otvoren svake godine od 1. februara do 1. decembra. Pristigao materijal se razmatra u prvoj polovini decembra, nakon čega odabrane umjetnike mailom informišemo o datumu održavanja njegove/njene izložbe.

Dokumentacija za konkurs treba da sadrži:

 • 10 fotografija radova koji se predlažu za izložbu, sa nazivom, naznačenom dimenzijom, tehnikom i godinom nastanka (U slučaju da izložba bude prihvaćena, te fotografije biće korišćene za štampani materijal);
 • Profesionalnu biografiju autora;
 • Sažetu koncepciju izložbe;
 • Tehnički opis izložbe;
 • Kontakt adresu, e-mail adresu i telefone.

Izlagački uslovi koji se pružaju umjetnicima su:

 • Izrada kataloga;
 • Izrada plakata i pozivnica;
 • Tehnička i stručna pomoć prilikom postavke izložbe;
 • Obavještavanje javnosti i medijska pokrivenost izložbe;
 • Koktel na otvaranju izložbe.